Page 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1must-bg

Månedens utvalgte

Mai 2017: Gallionsfiguren Michael Berentsen

Denne månedens utvalgte er gallionsfiguren Michael Berentsen som du kan se på Stavanger maritime museum.

Michael Berentsen var en av Stavangers mest velstående kjøpmenn og skipsredere på 1800-tallet. I utstillingen representerer han det nye borgerskapet som vokste frem på sildehandel og fraktfart med seilskip.

Da Sigvald Bergesen sammen med andre i 1894 kjøpte en 17 år gammel jernbark fra England, ønsket han å oppkalle skipet etter Michael Berentsen. Problemet var bare at barken var utstyrt med en kvinnelig gallionsfigur. De nye rederne ga beskjed om at kvinnen måtte fjernes og bestilte en ny figur basert på et fotografi av Berentsen som de sendte over Nordsjøen. Den gråmalte gallionsfiguren ble så laget i England og prydet skipet første gang det viste seg i Stavanger.

I 1913 ble barken påseilt utenfor Hull i England. Gallionsfiguren falt av og ble gitt til en lokal skipshandler som plassert den i hagen sin. Der sto den lenge til forfalls inntil to stavangerskippere greide å redde den. Kaptein Andreas Floor kjøpte figuren, fikk den restaurert og ga den i gave til museet i 1933.