must-bgPage 1Page 1clockclosePage 1facebookPage 1Page 1linkedinPage 1Page 1searchsearchtwitterPage 1

Ny byhistorisk sporløype

Torsdag 9. november åpner byens nye byhistoriske sporløype på Arneageren.

Torsdag 9. november klokken 11.00 åpner ordfører Christine Sagen Helgø byens nye byhistoriske sporløype på Arneageren. Den består av ni store «bykuber» for lek og kunnskap, som er satt opp rundt om i Stavanger sentrum. Femteklassingene ved Våland skole blir med på åpningen og får æren av å teste ut løypa.

Mer lek i sentrum
Bykubene er et konkret resultat av en idékonkurranse Stavanger kommune har gjennomført i prosjektet «Lek i sentrum». Målet er å gi barn – og lekne voksne – mer mulighet til lek og aktivitet i uteområdene i bykjernen.

Ni biter byhistorie
Samtidig byr kubene på fakta om byens historie, innenfor ni tema: Hvor kommer vannet fra, Stavanger domkirke, Vågen, sjøhus og seilskuter, Gatenavn i byen vår, Hva skjedde da isen smeltet, Veksterne i Valbergtårnet, Utvandrerne - reisen til Amerika, Sardiner og hermetikk og Oljeeventyret. Postene kan besøkes i den rekkefølgen og i det antall man selv ønsker.

Samarbeider om bykubene
Prosjektet er et samarbeid mellom Stavanger kommune, Museum Stavanger (MUST), som øser av sin byhistoriske kompetanse, og SKAGEN Fondene, som finansierer store deler av prosjektet. Partene har et felles ønske om at barn og voksne skal kunne få byhistorie gjennom lek og utforsking. Administrerende direktør Siri Aavitsland fra MUST og finansdirektør Erling Rasmussen fra SKAGEN Fondene deltar også under åpningen.

Byvandring søndag 12. november
I regi av MUST blir det byvandring for alle som ønsker i den byhistoriske sporløypa søndag fra klokken 13.00, med oppmøte ved paviljongen i Byparken.  Vekteren fra Valbergtårnet skal viser vei mellom de ulike postene og dele glimt fra byens historie langs ruten. Verter med solid kunnskap om de ulike temaene møter oss ved kubene og formidler ulike deler av byens historie. De ni kubene er produsert av Designproduksjon på Mariero etter idé og forprosjekt av barnebokforfatter Bjørn Arild Ersland.

Bykubene-kart.jpg#asset:3054