Stavanger museum naturhistorie
 Stavanger museum kulturhistorie
Stavanger kunstmuseum
Stavanger maritime museum
Norsk barnemuseum
Norsk hermetikkmuseum
Utstein kloster
Ledaal
Breidablikk
Norsk grafisk museum
Stavanger skolemuseum
Det var en gang en tresko ...
Lekene fra Åsmund S. Lærdal
laerdalbil - kopi

Foto: Emile Ashley/Museum Stavanger.

Utstillingen "Det var en gang en tresko ... Lekene fra Åsmund S. Lærdal" forteller historien om lekene fra Åsmund S. Lærdal, barnebokforlaget, leketøyfabrikken og dens unike plass i leketøyhistorien. Åsmund S. Lærdal hadde unike evner til å utvikle attraktive produkter for barn. Bedriften utviklet seg til å bli landets største billedbokforlag og leketøyfabrikk . Det startet som forlag. Fra 1943 laget Lærdal leketøy under navnet Tomte Småvareindustri, først i tre, og fra 1950 i mykplast. Anne-dukken og Tomtebilene ble internasjonale klassikere. Anne-dukken ble bestselger i Europa og Tomtebilen ble laget i 100 millioner eksemplarer og solgt til 110 land.

I dette leketøyeventyret fra Stavanger som varte fra 1940 til 1978 står barna, leketøyet og den barnegleden som ble skapt i sentrum. Visuelle attraktive leker og elementer i ulike farger og fasonger inviterer til lek, utfoldelse og aktivitet. Her sitter du på fanget til en tre meter høy Anne-dukke og du tar plass i en to meter lang Tomtebil. Du kan høre og bla deg gjennom et utvalg digitale billedbøker og tegne, brette og pusle fra Alle barns ønskebok i «Bokhuset».  I den digitale dukkefabrikken kan du også få et innblikk i hvordan leketøyet ble produsert og lage din egen Anne-dukke, som du kan sende til en venn.

Mye av det som blir utstilt er samlet av Karin Kvisgaard. Sammen med Solveig Otlo har hun skrevet bok om lekene fra Åsmund S. Lærdal. Boken lanseres og utstillingen åpner på Norsk barnemuseum 11. oktober 2013, 100 år etter at Åsmund S. Lærdal ble født.
Det var en gang en tresko er Norsk Barnemuseums andre faste utstilling på Stavanger museum og en naturlig fortsettelse av leketøyutstillingen Leketøy forteller. Samlet gir de to leketøyutstillingene, med sine ulike tilnærminger, et godt innblikk i Norsk leketøyhistorie.

Utstillingen om lekene fra Åsmund S. Lærdal forteller også om hvordan bedriftens ekspertise i mykplast ble brukt til nye produkter. Lærdal satset videre på livredning. Anne-dukken fikk en storesøster, livredningsdukken Resusci-Anne, og skolebarn fikk opplæring i munn til munn metoden. I dag produserer fabrikken avansert medisinsk livrednings-utstyr. Leketøyfabrikken er i dag historie, men mykplasten og Anne-navnet lever videre i en ny epoke av et industrielt eventyr i Stavanger.

Tekst: Hege Stormark.

laerdal logo en process

< Tilbake