Årets museum 2021

Museum Stavanger er kandidat til utmerkelsen Årets museum 2021.

Den nasjonale museumsprisen Årets museum deles ut hvert år i forbindelse med Norges museumsforbunds nasjonale museumsmøte. Prisen skal påskjønne godt museumsarbeid og inspirere til innovativ og nyskapende museumsvirksomhet av høy kvalitet.

I fjor høst ble det klart at Museum Stavanger var nominert til Årets Museum 2020 sammen med Nordlandsmuseet, Norsk Oljemuseum og Universitetsmuseet i Bergen. Ettersom koronapandemien gjorde det umulig å fullføre juryarbeidet ble bestemt at kandidatene til Årets Museum 2020 skulle flyttes over til 2021.

Prisen for Årets Museum 2021 skulle i utgangspunktet blitt delt ut under Det nasjonale museumsmøtet i Kirkenes i april, men de strenge reiserestriksjonene satte dessverre en stopper for juryens planer. Årsmøtet måtte gjennomføres digitalt og heller ikke denne gangen var det mulig å fullføre juryarbeidet.

Nå har imidlertid juryarbeidet startet og i disse dager er juryen på reise for å besøke de nominerte museene. Turen startet søndag 30. mai på Nordlandsmuseet i Bodø før turen gikk videre til Stavanger. Mandag 31. mai ble juryen ble tatt imot av ledelsen ved Museum Stavanger og fikk blant annet omvisning på Stavanger museum, IDDIS Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum som åpner til høsten og Stavanger kunstmuseum. Nå venter vi spent på juryens avgjørelse.

Juryen som utpeker prisvinneren består av leder i Familie og Kulturkomiteen på Stortinget Kristin Ørmen Johnsen, museumsdirektør ved Museum Skanderborg Lene Høst-Madsen og kulturredaktør i Dagsavisen Mode Steinkjer. Sekretær for juryen er generalsekretær i Norges museumsforbund Liv Ramskjær.

Foto: Cathrine Ommundsen/MUST

Foto: Inge Eikeland/MUST