Jan Groth - Forløp og volum

Utstilling i verdensklasse

Fredag 6. mai åpnet utstillingen Forløp og volum av Jan Groth (1938 - 2022) på Stavanger kunstmuseum.

Jan Groth var en av Skandinavias ledende kunstnere i sin generasjon. Med sitt konsekvente kunstnerskap, omfattende produksjon og utstillingsvirksomhet, samt sitt store hjerte og engasjement for andre kunstnere, har han satt dype avtrykk i norsk og internasjonalt kunstliv.

Jan Groth er kjent for sine store gobeliner, tegninger, skulpturer og veggtegninger som alle handler om fremstillingen av en distinkt tegnet strek. Etter hvert ble streken også fremstilt som skulptur og senere som veggtegninger. Som kunstner har han vært tro mot sitt årelange prosjekt, noe som mange kunstnerkollegaer har beundret ham for.

Han hadde gjennom mange år et nært forhold til kunstmuseet i sin fødeby Stavanger, en relasjon som i første omgang medførte en større donasjon av egne arbeider og opprettelsen av et eget Jan Groth-arkiv ved museet i 1995. Tre år etter opprettelsen av arkivet ble Jan Groths samling etablert, noe som hang sammen med et ønske om å bidra til å styrke kunstmuseets samling. I dag er denne samlingens internasjonale profil et vesentlig bidrag til kunstmuseets samling.

I utstillingen Forløp og volum vil Stavanger kunstmuseum vise fire nye veggtegninger skapt spesielt for rommene på museet, i tillegg til et utvalg sentrale gobeliner og skulpturer samt tegninger og arkivmateriale. Gjennom ulike nedslagspunkt i Jan Groths kunst og virke vil museet forsøke å gi et bilde av et kunstnerskap som fortsetter å fascinere det allmenne publikum så vel som en yngre generasjon kunstnere.

Utstillingen er kuratert av Vibece Salthe i samarbeid med Jan Groth og vises frem til søndag 4. september 2022.

Foto: Galleri Riis.