Geir Egil Bergjord: Tur-retur STAVANGER

Kunstutstilling på Stavanger maritime museum

I november 2020 åpnet utstillingen Geir Egil Bergjord: Tur-retur STAVANGER på Stavanger maritime museum. Utstillingen vises frem til 6. april 2021.

Geir Egil Bergjord: Tur-retur STAVANGER er en videoinstallasjon basert på opptak av flere hundre ferjeanløp i det nå nedlagte sambandet mellom Stavanger og Tau. Anløpene er filmet fra smau og husvære ved innseilingen til Stavanger.

Etter at riksveg 13 Ryfast ble åpnet 30. desember 2019, sluses trafikken gjennom verdens lengste undersjøiske tunnel. Bilferjene som i 80 år var et tydelig innslag i Stavangers bybilde er blitt historie. I et visuelt språk fanger installasjonen noe av det som har gått tapt.

Helga Nyman, kurator ved Stavanger kunstmuseum, skriver i sin tekst til utstillingen:

«Filmene vises sammen i en installasjon som omslutter betrakteren i en nær og fortettet opplevelse. De store formatene, fra gulv til tak, forsterker ferjenes fysiske dimensjoner og lar oss komme tett på motivet. Filmene er klippet slik at de øker ferjenes hyppighet. Skjermene overlapper hverandre, og betrakteren inviteres til å bevege seg rundt i rommet, velge sine egne synsvinkler og skape samlesninger mellom de ulike filmene.»

Geir Egil Bergjord (1964) har base i Stavanger og arbeider med kamerabasert kunst i form av utstillinger, bøker, film og kunst i offentlig rom. Arbeidene hans har ofte en uventet sammenstilling av miljø og trivialiteter, som i Bergjords prosjekt Private utsikter stilt ut på Stavanger kunstmuseum i 2013 – en serie fotografi som viser privat interiør satt opp mot ikoniske landemerker utenfor vinduet.

Utstillingen er støttet av Regionale prosjektmidler for visuell kunst, Stavanger kommune, Rogaland fylkeskommune og Kulturrådet.

Se bilder fra åpningen av utstillingen her!