Zhanna Kadyrova – Material Evidence

Ukrainsk samtidskunst

Lørdag 11. juni klokken 12.00 åpnet utstillingen Zhanna Kadyrova – Material Evidence på Stavanger kunstmuseum. Kunstneren var til stede på åpningen.

Utstillingen viser flere helt nye arbeider av den ukrainske kunstneren Zhanna Kadyrova. Verkene er skapt etter Russlands invasjon av Ukraina i mars i år. Sentralt i utstillingen står skulpturserien Palianytsia, som består av en gruppe oppskårne steiner som kan minne om brød. Ordet palianytsia betyr brød. Det henviser til en spesiell type rundt, ovnsbakt brød som symboliserer gjestfrihet for mange ukrainere. I dagene før den russiske invasjonen fikk ordet også en annen funksjon. Fordi det uttales forskjellig på russisk ble det brukt for å avsløre russiske spioner. Det ble et sjibbolet – en måte å skille venn fra fiende.

Utstillingen knytter an til ulike epoker i Ukrainas historie. Zhanna Kadyrova benytter ofte materialer og teknikker som stammer fra arkitekturen under sovjettiden, som betong, keramiske fliser og mosaikk. Mange av arbeidene består av gjenbrukte materialer som fylles med ny mening, samtidig som de bærer på historiske spor.

Utstillingen er initiert og produsert i løpet av våren 2022 i tett samarbeid med kunstneren og Galeria Continua. Stavanger kunstmuseum ønsker med denne utstillingen å gi rom for en tydelig kunstnerisk og politisk stemme fra Ukraina, og skape et møtested der publikum kan drøfte tanker og opplevelser omkring situasjonen i Ukraina. Utstillingen er kuratert av Helga Nyman.

Zhanna Kadyrova (f. 1981, Brovary) er en av Ukrainas mest profilerte unge kunstnere. Hun har markert seg internasjonalt med skulpturer, installasjoner og performative verk som undersøker og belyser ulike sosiale og politiske strukturer. Hun har stilt ut tre ganger ved den anerkjente biennalen i Venezia (2013, 2015 og 2019) og presenterte prosjektet Palianytsia i en utstilling parallelt med årets Veneziabiennale. Kadyrova var også en av grunnleggerne av av kunstnergruppen Revolutionary Experimental Space (R.E.P.) som ble formet under Oransjerevolusjonen i Ukraina i 2004.

Her kan du lese mer om utstillingen!