Avistegneren Henry Imsland

Utstilling under planlegging på Norsk grafisk museum

Henry Imsland (f. 1900) var avistegner i Stavanger Aftenblad i 60 år, og hans rolle kan vanskelig overvurderes. Hans bidrag kunne spenne fra enkle illustrasjoner til dagens værmelding til viktige politisk tegninger på førstesiden. Imslands strek beskrives som mild og enkel, samtidig som den var treffende og sarkastisk. Som 9-åring ble Imsland døv, men dette hindret han ikke å komme inn på Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo i 1916. På 1920-tallet kan man finne Imslands tegninger i flere av landets aviser og vittighetsmagasiner, og i 1924 han var med å starte vittighetsbladet Molboposten i Stavanger.

"Seierherren hjem fra slaget". Karikaturtegning fra regjeringskrisen i 1963. Foto: Norsk grafisk museum/ MUST

ØYEBLIKKETS KUNSTNER
Henry Imsland beskrev selv det han drev med som øyeblikkets kunst: «Det jeg laget i går, har jeg glemt i dag. Jeg er mest opptatt av hva jeg skal lage i morgen.» (Stavanger Aftenblad, 25. mars 1970). Avistegning er tegnet journalistikk, og Imsland vant selv Narvesen-prisen for fremragende journalistikk i 1958.

Henry Imsland hadde sin faste plass i Stavanger Aftenblad i 60 år. Foto: Stavanger byarkiv, PA0043

Målet med utstillingen er å løfte frem avistegneren Henry Imsland, vise frem en bredde av hans arbeider og belyse hans rolle i Stavangers største avis. Utstillingen er første temporære utstilling ved det nye Norsk grafisk museum som åpner i 2021 og utstillingen skal stå i 2 år.