KRM

Dette er “Mitt Stavanger”

Jubileumsutstillingen “Mitt Stavanger” åpner på Stavanger museum 20. juni 2024. Gled deg til å vandre gjennom 900-års historie, i en utstilling som skal omslutte, berøre og engasjere deg.

-”Mitt Stavanger” blir en helt unik utstilling, ulikt alt museet har jobbet med tidligere, forteller prosjektleder for jubileumsutstillingen, konservator ved Stavanger museum Mette Tveit.

Hva er det som gjør utstillingen så spesiell?

-Jo, her skal vi ikke fortelle byens historie år for år, i tradisjonell forstand. Det blir ikke en utstilling publikum må lese seg gjennom med tekst. Målet er at besøkende skal få en stemning fra de ulike århundrene og få følelsen av hvordan det har vært for vanlige mennesker å leve i byen på ulike tidspunkt. Hverdagsmennesker, kaller vi dem, fordi det er de vanlige folkene, ikke overklassen eller de mektigste som presenteres. De har alltid vært et fåtall. Her ønsker vi å fortelle vanlige folks historie, forteller Mette Tveit.

Reise i tid

Åtte ulike rom er bygd opp i tredje etasje på Stavanger museum. Hvert rom blir en utstilling, med mennesker, gjenstander og tidsånden fra hvert sitt århundre. Mellom rommene skal publikum “reise i tid” fra århundre til århundre.

-Hvert rom, altså århundre, skapes av et lag hvor en kunstner jobber sammen med museets fagfolk om å fortelle historien. Kombinasjonen kunst og kulturhistorie er noe av det som gjør at vi er sikre på at denne utstillingen er unik, forteller Tveit.

Jubileumsutstillingen
"Mitt Stavanger" er jubileumsutstillingen til 900-årsjubileet for Stavanger og Domkirken. Kari Meek er utstillingskoordinator og Mette Tveit er prosjektleder for utstillingen ved Stavanger museum.

De involverte kunstnerne er:

Maiken Stene som jobber med det kunstneriske uttrykket i den aller tidligste delen av vår 900 år lange historie. Stene jobber med tekstil og maleri og vil med det skape en illusjon av en natur og skog, siden byen knapt kan kalles en by på 1100-1200-tallet.

John Raustein er kunstneren som skaper rammen rundt 1300-1400-tallet. Hans utgangspunkt er datidens tro på at sølv hadde en beskyttende kraft, både mot sykdom som svartedøden og onde krefter. Raustien jobber blant annet med et sølvskimrende stoff.

Marit Victoria Wulff Andreassen er kunstneren som underbygger historien om 1500-1600-tallet i Stavanger. Wulff Andreassen er kjent for sine detaljerte, ofte store tegninger og i utstillingen tegner hun direkte på veggene i utstillingsrommet.

Nils-Thomas Økland skaper en innholdsrik krambod hvor varer fra den store verden frister, tiden preges av handel og økonomisk oppsving, men det var likevel et underliggende mørke som Økland vil formidle fra 1700-tallet.

Arne Nøst er kunstner når vi kommer til 1800-tallet. Aldri har befolkningsveksten vært større enn gjennom dette århundre. Mange reiste, fra bygdene til byen, fra byen og videre til Amerika. Nøst vil levendegjøre en del av gjenstandene ved hjelp av projisering av film.

Elin Reboli Melberg viser masseproduksjon, økt forbruk og utvalg, teknologi og utvalg i sin installasjon i utstillingsrommet viet 1900-tallet. Her nærmer vi oss vår egen tid og mange vil ha minner om mange av gjenstandene som vises både som en del av kunstinstallasjonen og ellers i utstillingen.

Linda Lamignan tar oss inn i nåtiden. 2000-tallet er ennå et ungt århundre, preget av stort alvor. Her skal et videoverk og installasjoner av gylden kjetting og 3D-printede objekter gi mulighet for ro og refleksjon, både om tiden vi lever i, historien som ligger bak oss og framtiden foran oss.

-Vi er veldig stolte og utrolig glade for at disse veldig dyktige kunstnerne er med oss i arbeidet med jubileumsutstillingen, sier Mette Tveit. Hun understreker likevel at “Mitt Stavanger” ikke er en kunstutstilling. -Det er en utstilling som skal kunne oppleves på flere nivå, hvor vi håper alle vil bli trigget på hvert sitt vis. Noen vil være nysgjerrig på å vite mer om det som skjedde, de skal kunne finne mer kunnskap ved hjelp av qr-koder og en katalog, andre vil bli berørt av hverdagsmenneskenes historie, noen vil kanskje treffes av gjenstandene fra museets samling, mens noen vil oppleve kunstverkene som det sterkeste når de beveger seg gjennom rommene.

Nils Henrik Asheim er komponist men også kjent som organisten i Stavanger konserthus og som den som startet opp kulturhuset Tou Scene. Han er fra Oslo og har bodd i Stavanger i over 30 år. Nils Henrik har laget musikk for store utendørsforestillinger, for OL på Lillehammer i 1994, for Den Norske Opera og mye annet. Han har bakgrunn fra klassisk musikk og er opptatt av å åpne opp for impulser fra mange sjangere.

Nils Henrik har laget musikken til Mitt Stavanger. Musikken er ment å skape en unik atmosfære i hvert av rommene, og samtidig en rød tråd gjennom hele utstillingen, litt som lydsporet til en film. Lydbildet inneholder flere elementer: lyder fra natur og fra samfunnet før i tiden, lyder fra objekter du ser i utstillingen, og lyden av stemmer fra folk før og nå. Vi hører også et strengeinstrument utvikle seg fra middelalder-harpe til el-gitar. For å skape levende lyd i alle rommene er det montert over hundre høyttalere i vegger og tak, og alle har sin egen lyd. Denne installasjonen er helt unik og spesialdesignet for Mitt Stavanger. Til slutt i utstillingen kan du også være med og forme noe av lyden selv.

Thomas Bendiksen er lysdesigner og har en spesielt viktig oppgave i å skape illusjonen av tidsreisen fra det ene århundret til det neste.

Benjamin Hickethier er grafisk designer for utstillingen “Mitt Stavanger”.

Reidun Seiffert jobber spesielt med formidling og undervisningsmateriell rettet mot ungdomstrinnet. Målet er at alle elever på ungdomsskolen i Stavanger skal besøke “Mitt Stavanger” i forbindelse med 900-årsjubileet Stavanger 2025.

Et stort lag av medarbeidere fra Museum Stavanger er involvert i dette store utstillingsprosjektet.

I tillegg til prosjektleder Mette Tveit, er det Kristoffer Hatteland Endresen, Kari Meek, Tove Galta, Hege Stormark, Kate Newland, Anja Wendelborg Fremo, Michael heng, Anne Tove Austbø, Ingrid Tjemsland, Ingrid Bull-Njaa, Åse Smith Løvås, Thea Rønning Bersagel og Erik Hennum-Bersagel, alle ansatte i Museum Stavanger, som har utarbeidet utstillingen.

Bidragsytere

"Mitt Stavanger" har fått uvurderlig støtte fra:

Sparebankstiftelsen SR-Bank

Stavanger 2025

Kulturdirektoratet

Inge Steenslands stiftelse